Door TIM LAUWERS — gepubliceerd op 30 augustus '17 11:00
De voor- en nadelen van een interlandperiode


Interlandperiodes. De een trekt maar al te graag zijn oranje indianentooi uit de kast, terwijl de ander het te vreselijk voor woorden vindt. Ook aan een weekend zonder competitievoetbal zitten zowel voor- als nadelen verbonden. ELF Voetbal zet een paar goede en slechte kanten op een rijtje. 

Foto
Foto: Pro Shots

Voordeel: even geen kunstgras!

De afgelopen dagen ging het eigenlijk maar over één ding: kunstgras. Er klonken steeds meer geluiden over een mogelijk kunstgrasverbod in de Eredivisie. Vooral het veld van VVV-Venlo kreeg veel kritiek te verduren en de discussie kreeg meer aandacht dan ooit tevoren. Tijdens de interlandperiode maken de rubberen kunstgraskorrels van Venlo even plaats voor een écht grasveld in het Stade de France. Het is te hopen dat de Eredivisie-spelers van het Nederlands elftal extra gebruik willen maken van deze unieke kans. 


Het veld van VVV is niet bepaald populair in Nederland 

Nadeel: weinig perspectief voor Oranje

Zolang het Nederlands Elftal zich kan kwalificeren voor een eindtoernooi neemt ons voetballand die interlandweken nog op de koop toe. De laatste jaren gaat het, zoals inmiddels bekend, beduidend minder met Oranje. Ook nu lijkt de ploeg van Dick Advocaat niet veel kans te hebben tegen het enorm sterke Frankrijk. Indien de Nederlandse spelers zich opnieuw blameren is er sprake van een extra vervelende interlandperiode.


Het wordt alles of niets voor het Nederlands Elftal

Voordeel: volle focus op de transferdeadline  

Voor veel ploegen in de Eredivisie is de selectie nog allesbehalve compleet. Clubs wachten op buitenkansjes en spelers die op het laatste moment afvallen bij een van de grote clubs. Door het ontbreken van een competitiewedstrijd in het weekend kan de volledige focus op het binnenhalen van de nodige versterkingen. Even geen tactische besprekingen en video-analyses maar het afstrepen van lijstjes en informeren naar potentiële aanwinsten. Vooral de bekende 'transfer deadline day' op komende donderdag kunnen de meeste spelers rustig op de bank blijven wachten op een telefoontje van de zaakwaarnemer.


Luuk de Jong kan tijdens de interlandperiode op zoek naar een transfer

Nadeel: de zogenaamde 'flow' wordt doorbroken

In tegenstelling tot het rechterrijtje komt de interlandperiode voor de top van de Eredivisie slechter uit. Vooral VVV zal flink balen van het competitieloze weekeinde. De club uit Venlo won de eerste twee duels en maakte ook tegen Ajax niet eens een verkeerde indruk. Ook PEC, dat in de eerste drie weken liefst zeven punten bijeen sprokkelde, had liever onafgebroken doorgevoetbald.


VVV-Venlo had de sterke start liever doorgezet 

Voordeel: een godsgeschenk voor het rechterrijtje

De interlandperiode betekent direct een week rust in de altijd hectische openingsfase van de Eredivisie. Voor sommige Nederlandse clubs is de korte stop een geschenk uit de hemel. Zo zijn de spelers, staf en supporters van Willem II er niet rouwig om dat de ploeg uit Tilburg even de tijd kan nemen om het kansloze 5-0 verlies op bezoek bij Feyenoord te verwerken. Ajax staat weliswaar in het linkerrijtje, maar ook voor de Amsterdammers komt de onderbreking als een welkome verschijning. Ajax heeft te maken met een ongekend moeizame seizoensstart en kan de tijd goed gebruiken om de koppen bij elkaar te steken en toe te werken naar het restant van het seizoen.


Voor Willem II komt de onderbreking niet geheel ongelegen

Nadeel: de sleur van een voetballoos weekend

Voor velen is het een heerlijk moment om even te ontsnappen uit de wekelijkse realiteit. Met vrienden genieten van een dag vol voetbal, bier en eindeloos ouwehoeren. Komend weekend zit het er allemaal even niet in. De doorsnee supporter voelt zich ook niet bepaald thuis in het totaal andere publiek wat bij het Nederlands Elftal op de tribune zit. Voor die voetbalromantici wordt het een saai weekend zonder 'AwayDays', spandoeken ophangen en het team naar de overwinning schreeuwen.


Oranje-fans: een ander soort dan Eredivisie-supporters


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Er is momenteel geen laatste nieuws.

Nieuws met meeste reacties

Er is momenteel geen becommentariseerd nieuws.

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?