Door TIM LAUWERS — gepubliceerd op 30 augustus '17 08:00
Hoe 'Bertje' van Marwijk balanceert op de rand van uitschakeling


Bert van Marwijk, een van onze nationale helden van het WK in 2010, kreeg maandagavond een flinke klap te verwerken. De huidige bondscoach van Saudi-Arabië verloor verrassend met 2-1 van de Verenigde Arabische Emiraten. Kwalificatie voor het WK in Rusland wordt ondanks de goede start een flinke klus. 

Foto
Foto: Pro Shots

Bert Van Marwijk werd in augustus 2015 gepresenteerd als de man die Saudi-Arabië als voetballand weer op de kaart moest zetten. Het was de eerste uitdaging voor de 65-jarige oefenmeester sinds zijn vertrek bij Hamburger SV in 2014. De trainer was niet de eerste Nederlander die koos voor een avontuur in Saudi-Arabië. Eerder stond Frank Rijkaard tien wedstrijden aan het roer bij het nationale team.


Rijkaard stond tussen 2011 en 2013 aan het roer in Saudi-Arabië

Van Marwijk begon veelbelovend aan zijn periode als bondscoach in het Midden-Oosten. Als hoofdtrainer van het ambitieuze land bleef hij tot maart 2016 ongeslagen en ook na zijn contractverlenging presteerde de ploeg steeds beter. In de eerste vier WK-kwalificatiewedstrijden pakte Saudi-Arabië liefst tien punten en leek de ploeg van Van Marwijk hard op weg om zich te plaatsen voor de eindronde in Rusland. 

Na een verlies tegen Australië twee maanden geleden leek er nog steeds niet veel aan de hand voor Van Marwijk en zijn team. Dinsdagavond liep Saudi-Arabië echter tegen een flinke blamage aan door met 2-1 van de VAE te verliezen. Volgens de Nederlandse trainer was het zelfs het meest teleurstellende resultaat in de laatste twee jaar. De Saudi's werden geklopt door twee fantastische doelpunten. Niet in eigen hand
Door de nederlaag is Saudi-Arabië afhankelijk van concurrent Australië. Voor de ploeg 'Down Under' worden het twee wedstrijden van uitersten. De Australische ploeg komt de laatste wedstrijden uit tegen Japan, de nummer één in de poule, en hekkensluiter Thailand. Indien het land uit Oceanië beide resterende wedstrijden wint is het over en uit voor Bert van Marwijk als het gaat om directe kwalificatie voor het WK. De enige mogelijkheid die zijn ploeg dan nog heeft is om zich te plaatsen via play-offs. Hiervoor moet het land derde worden in de poule.

Huidige stand:

 

Wedstrijden

Punten

Doelsaldo

1. Japan

8

17

+9

2. Saudi-Arabië

9

16

+6

3. Australië

8

16

+6

4. VAE

9

13

-2

5. Irak

8

5

-3

6. Thailand

8

2

-16

'Bertje'
In 2010 ontpopte Bert van Marwijk tot de succescoach van het Nederlands Elftal. Met absolute topspelers als Arjen Robben, Wesley Sneijder en Robin van Persie in de gelederen maakte Oranje furore in Zuid-Afrika door de WK-finale te bereiken. We kunnen nog altijd onwijs smullen van de beelden van de nog altijd legendarische zomer in Afrika. Eén tip: kijk op minuut 18:25 héél even een andere kant op. 


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Er is momenteel geen laatste nieuws.

Nieuws met meeste reacties

Er is momenteel geen becommentariseerd nieuws.

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?