Door JAN WILLEM SPAANS — gepubliceerd op 29 augustus '17 21:00
Transfermarkt Eredivisie 2017: winnaars en verliezers


Natuurlijk is de transfermarkt nog een paar dagen open. Toch durven we alvast voorzichtig een balans op te maken welke clubs zich op de markt mogen kronen tot winnaars en verliezers. Gebaseerd op het spel in de eerste weken alsmede op de verwachtingen in het seizoen hebben we zo in beide groepen drie Eredivisieclubs.

Foto
Foto: Pro Shots

Winnaars:

Feyenoord

Een succesvolle Nederlandse ploeg verliest nou eenmaal spelers. Dus kampioen Feyenoord moest inderdaad afscheid nemen van Rick Karsdorp, Terence Kongolo en Eljero Elia omdat ze hun geluk elders gingen beproeven, terwijl Dirk Kuyt zijn voetbalschoenen heeft opgeborgen. Met Ridgeciano Haps is er op linksback misschien wel een betere vervanger gehaald, terwijl huurling Kevin Diks in ieder geval goed begonnen is op rechts. Jean-Paul Boëtius lijkt een prima kandidaat om Eljero Elia te gaan doen vergeten, terwijl de supporters in De Kuip zich ook kunnen verheugen op de ontwikkeling van Jerry St. Juste, Sofyan Amrabat en Sam Larsson. Feyenoord schrijft op de markt zwarte cijfers en als de voortekenen niet bedriegen, zijn ze er nog sterker op geworden ook.

FC Utrecht

Ook in Utrecht is het nog vroeg in het seizoen, maar de ploeg speelde de afgelopen wedstrijden steeds op een hoog niveau. Cyriel Dessers heeft ook in de Eredivisie tot nu toe succes voor het doel. Ook Jean-Christophe Bahebeck, een Franse huurling, toonde zich tegen FC Groningen als een gevaarlijke aanvaller die bovendien zijn doelpuntje meepikte. Het middenveld is verzwakt door het vertrek van Nacer Barazite en Amrabat, toch vullen Sander van de Streek, Urby Emanuelson en Anouar Kali die gaten voorlopig aardig in. Vooral laatstgenoemde, door Transfermarkt op een miljoen getaxeerd, is met een aankoopbedrag van anderhalve ton een indrukwekkend staaltje handelsgeest. Ook Utrecht lijkt er kwalitatief gewoon op vooruit te zijn gegaan, en dat door slechts één van de elf miljoen die voor Amrabat en Sébastien Haller getoucheerd zijn te herinvesteren.

Vitesse

Natuurlijk zal de bekerwinnaar niet blij zijn geweest met de verkoop van Ricky van Wolfswinkel aan FC Basel. Het vertrek van een andere spits, Zhang Yuning, zal minder wenkbrauwen hebben doen fronsen, zeker als het klopt dat West Bromwich Albion meer dan vijf miljoen euro voor de Chinees betaalde. Ter vervanging trokken zowel Tim Matavz als Luc Castaignos(huur) naar de Gelredome. Bovendien kreeg Henk Fräser, die wel ook Marvelous Nakamba moest zien vertrekken, de beschikking over Thomas Bruns, Thulani Serero en Mason Mount op zijn middenveld. Achterin moet Matt Miazga voor meer concurrentie zorgen, terwijl Bryan Linssen een impuls biedt op de vleugels. Hoeveel beter de startelf is ten opzichte van vorig seizoen is niet duidelijk, maar over de hele selectie gemete is er meer kwaliteit. Het zal nodig zijn in verband met de Europa League-verplichtingen. 

Verliezers:

FC Twente

Vorig jaar had de ploeg ook gewoon wel geluk met het feit dat ze Enes Ünal en Bersant Celina konden huren. Het tweetal zorgde ervoor dat de Twentse voorhoede erg veel dreiging met zich meebracht. Die zijn weg, maar met Mateusz Klich, Joachim Andersen en Kamohelo Mokotjo verlieten nog drie sterkhouders de Grolsch Veste. De aanwinsten van de club, sommigen onbekend, anderen(Danny Holla en Tom Boere) niet meteen namen die overtuigend klinken, kunnen de gaten vooralsnog niet opvullen. De nul punten uit drie wedstrijden zijn wel erg dramatisch, het optreden bij PEC Zwolle van afgelopen zaterdag zal absoluut niet representatief zijn voor de werkelijke kracht van de selectie. Een nieuwe klassering in de subtop zal er met de huidige selectie toch bij lange na niet inzitten.

Willem II

Ontluisterend was het optreden van de Tilburgers in De Kuip afgelopen zondag. Het middenveld in het bijzonder kon helemaal niets beginnen in Rotterdam. Dan Crowley en Pedro Chirivella bewezen vorig seizoen best talent te hebben, maar zonder cement op het middenveld verzoop het tweetal jammerlijk. Het zette nog meer vraagtekens achter het besluit van de directie om Kali voor een zacht prijsje te verkopen. Tel daarbij op dat Kostas Lamprou nu in de Jupiler League onder de lat staat, terwijl opvolger Timon Wellenreuther bepaald geen geweldige indruk maakte in zijn eerste weken, en het lijkt erop dat Erwin van de Looi met zijn ploeg alle zeilen moet bijzetten om niet in grote problemen te raken.

Ajax

Natuurlijk kan de penningmeester van Ajax met papiertjes uitleggen dat deze zomer een groot succes was. Voetbal wordt alleen niet op papiertjes, zelfs niet op papiertjes vol Britse pondmiljoenen gespeeld. De Europa League-finalist blameerde zich uit bij Rosenborg en speelt nu helemaal niet meer over de grens. Dat er nu nog een paar spelers bijkomen is in dat opzicht al te laat, tevens is de vraag of de spelers wel de juiste zijn en of versterking niet ook op andere posities nog dringend gewenst zou zijn. Hoewel het transfersaldo het meest positieve ooit is in de clubgeschiedenis, lijkt de ploeg niet klaar voor het nieuwe seizoen. Dan kan het geld tegen de plinten klotsen, een succesverhaal is dat niet.


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Er is momenteel geen laatste nieuws.

Nieuws met meeste reacties

Er is momenteel geen becommentariseerd nieuws.

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?