Door JAN WILLEM SPAANS — gepubliceerd op 29 augustus '17 20:00
Nederlands doventeam op weg naar EK


Deze zomer is na zes jaar begonnen met een doorstart van een Nederlands doventeam. Het Nationaal Dovenelftal(NDE) streeft er onder leiding van bondscoach Raymond Lantinga naar om het EK van 2019 in Griekenland te bereiken. De volgende kwalificatiewedstrijd is in en tegen België. ELF sprak met Lantinga.

Foto
Foto: Pro Shots

Over dit project is nog weinig bekend, dus de vriendelijke trainer legt het graag even uit. "Wij proberen ons met het dovenelftal te kwalificeren voor het EK in Griekenland in 2019. De eerste kwalificatiewedstrijden zijn op 14 oktober, uit tegen België en daarna op 3 maar thuis tegen Rusland." De Russen worden zoals het er nu uitziet ontvangen op Sportpark Zoudenbalch, de trainingslocatie van FC Utrecht - en als Oranje zich bij de beste tien Europese ploegen schaart, wordt daarmee kwalificatie voor het WK afgedwongen.

Terwijl Dick Advocaat ogen, assistenten en schermen tekortkomt om al zijn kandidaten te volgen, heeft Lantinga het overzichtelijker. "Op dit moment heb ik 36 spelers om uit te kiezen. Er is ook een dovencompetitie met vier teams waar ik altijd ga kijken, maar het niveau ligt er niet al te hoog. Ik heb nu een speler die wel eerste klasse speelt(Ferry Heijnis van Fortuna Wormerveer, red.), dat is al heel fijn, maar heel veel jongens voetballen in lagere elftallen. Ook omdat een trainer er eigenlijk niet mee om kan gaan."

Lantinga, die zich verdiept in gebarentaal en regelmatig tolken langs de lijn heeft staan, is intussen trainer geworden bij SPV'81 in Polsbroek. "Ik heb vier jongens van het dovenelftal mee daarnaartoe meegenomen, waarvan er twee bij het eerste zitten." Maar hoe handhaven die zich in het reguliere voetbal? Wat als de scheidsrechter ze terugfluit? "Ze zien het snel als tegenstanders stoppen met voetballen. Dat merk ik ook als we tegen horende ploegen spelen - ze stoppen als de tegenstanders ook stoppen. Het gaat nog beter dan bij sommige horende clubs, die zijn meer Oost-Indisch doof", grapt hij.

En hoe bereik je je eigen spelers? Lantinga zegt van zichzelf dat hij toch al geen bruller is, maar toch zal ook hij soms instructies willen geven. "Bij elk dood spelmoment hebben we afgesproken dat ze naar de kant moeten kijken, dan kunnen we gauw even communiceren en spelen we verder." Op die manier kunnen slechthorende spelers, die ook via ogen en lichaamstaal communiceren, meekomen. "Als ik vrijsta ga ik het ook niet rondschreeuwen, dan weet iedereen het meteen."

Het is ook niet zo dat Lantinga een verleden heeft met dovensport. "Ik heb gewoon gesolliciteerd op de vacature", aldus de trainer die in het verleden seizoen bijvoorbeeld de jeugd van ADO Den Haag trainde. Ik vond het een ongelofelijk leuke uitdaging om deze jongens naar een hoger niveau te krijgen. Dat is gewoon top om te doen. Ze zijn leergierig, enthousiast en hebben veel passie." Die passie moet dus leiden tot kwalificatie voor het EK.

Dat moet wel het minimale middelen. "In Turkije spelen ze gewoon profvoetbal, Rusland volgens mij ook." De Nederlandse spelers daarentegen krijgen niet betaald en moeten ook hun reiskosten zelf ophoesten, hoewel er voor de spelers in België wel een hotel geregeld is voor de volgende wedstrijd. Vanuit de KNVB is er nog geen steun, vandaar dat Lantinga naarstig op zoek is naar sponsoren. "Daar valt of staat alles momenteel mee."

Een boodschap aan de beleidsbepalers in Zeist heeft de keuzeheer niet. "Nee, ik probeer het apart te houden. Ik hoop wel dat de KNVB er in de toekomst wel meer inziet en er misschien ook wel geld insteken. Het sociale aspect is heel belangrijk en ik vrees dat juist dat zal vervagen zodra de KNVB zich ermee gaat bemoeien."


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Er is momenteel geen laatste nieuws.

Nieuws met meeste reacties

Er is momenteel geen becommentariseerd nieuws.

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?