Door REDACTIE ELF VOETBAL — gepubliceerd op 29 augustus '17 15:45
De bijzondere transfer van Joost van Aken kent alleen winnaars


Joost van Aken staat voor een overgang naar Sheffield Wednesday. Mocht die transfer inderdaad rondkomen, dan kent die alleen maar winnaars. Heerenveen heeft de opvolger klaar staan en incasseert een forse transfersom; voor de verdediger is het een droomtransfer en de Engelsen hebben een nieuwe stopper.

Foto
Foto: Pro Shots

Er zullen maar weinig mensen in Friesland rouwig zijn om het vertrek van Joost van Aken. Dat klinkt gek, maar de verdediger bouwde in de loop der jaren een reputatie op in het Abe Lenstra Stadion van een niet helemaal zekere centrale verdediger, die bovendien redelijk blessuregevoelig is.

De achterhoedespeler kampte met bovenbeenblessures; een zware enkelkwetsuur en ook met hamstringproblemen. Nee, vlekkeloos was de periode van Van Aken in Heerenveen eigenlijk nooit. In een kleine honderd wedstrijden kon hij het publiek nooit echt overtuigen.

Zijn trainers evenmin. Hoewel hij de laatste jaren de nodige minuten maakte, had hij nooit een onbetwiste basisplaats in Friesland. Dat had enerzijds te maken met zijn blessuregevoeligheid, maar ook met kwaliteit. De sterke stopper oogt zeker en stabiel, maar was dat maar zelden. Vanaf de allereerste minuut al niet: binnen zestig seconden na zijn debuut, waarin hij nog wel de succeswensen van zijn oude jeugdtrainer Frank de Boer kreeg, had hij al een gele kaart achter zijn naam staan tegen Ajax.

GESCHIEDENIS
Is dan het verrassend dat Van Aken, die zijn postuur en uiterlijk zeker mee heeft om te slagen in Engeland, voor een transfer staat? Nee. Jerry St. Juste, Jordy Buijs, Kenny Otigba, Arnold Kruiswijk, Jeffrey Gouweleeuw: de laatste jaren verlieten de nodige spelers het Friese fort. En ook waren ze zeker niet allemaal even overtuigd.

Maar de genoemde transfersom van drie miljoen euro (!) is wel buiten alle proporties. Het benadert het bedrag van St Juste, Hakim Ziyech, Gianni Zuiverloon. Natuurlijk is de huidige markt totaal ontploft, maar drie miljoen euro voor een blessuregevoelige huis-tuin-en-keuken-voetballer is een bedrag waarmee de beleidsbepalers in Friesland een pluim verdienen.

Dat trainer Jurgen Streppel afgelopen weekeinde al liet doorschemeren het vertrek niet zo erg te vinden, zegt wat dat betreft alles. De zeventienjarige Kik Pierie zat al heel dicht tegen het niveau van Van Aken aan. Het was een kwestie van tijd voor de geboren Haarlemmer, niet voor het eerst, zijn basisplaats kwijt zou raken. 


In de lucht is Van Aken sterk.

SHEFFIELD WEDNESDAY
Gaat Van Aken slagen op het tweede niveau van Engeland? Met zijn fysieke kracht kan hij zich zeker in de basiself spelen. Maar dan moet hij zijn blessuregevoeligheid en slippertjes, zoals hij die in het Heerenveen-shirt nog weleens had, definitief achter zich laten.

Je kunt de stopper goed vergelijken met Virgil van Dijk. Ook hij wilde nog weleens een foutje maken, maar is in Engeland, mede vanwege zijn lengte en kracht, meer dan geslaagd. Hij was bij FC Groningen echter ook al een sensatie en dat geldt voor Van Aken bij Heerenveen niet.

De overgang naar Sheffield Wednesday is daarom verrassend, maar voor hem wel een prachtige kans. In Heerenveen zullen ze de naar verluidt drie miljoen euro lachend in hun zak steken en blij zijn dat Pierie een kans kan krijgen. Als Van Aken het in Engeland ook nog naar behoren gaat doen, kent deze bijzondere transfer alleen maar winnaars.


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Er is momenteel geen laatste nieuws.

Nieuws met meeste reacties

Er is momenteel geen becommentariseerd nieuws.

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?