Door LARS VAN MIL — gepubliceerd op 12 augustus '17 08:00
'Een goed begin is het halve werk', ook in de Eredivisie?


De Eredivisie is weer van start! Dat betekent dat we eindelijk antwoord krijgen op de grote vragen die de voetbalwereld al de hele zomer bezig houden. Een daarvan: welke ploegen strijden dit seizoen om de titel? Vandaag en morgen zien we hoe de top drie uit de startblokken schiet. Maar hoeveel zegt dat eigenlijk?

Foto
Foto: Pro Shots

Feyenoord werd vorig seizoen niet zomaar landskampioen: dat deed het door in de eerste speelronde gelijk de koppositie te grijpen en deze vervolgens niet meer weg te geven. De eerste wedstrijd, Groningen-uit, leek een lastige, maar dat bleek uiteindelijk wel mee te vallen. De 0-5 overwinning was een geweldig begin van een geweldig seizoen. Ajax en PSV begonnen overigens ook met een overwinning, maar niet zo overtuigend als de landskampioen.

Een jaar eerder verging het de landskampioen in speelronde één juist minder goed. Waar Ajax en Feyenoord hun openingswedstrijden wisten te winnen, kreeg PSV in Den Haag een late 2-2 om de oren (een fraai doelpunt van ADO-keeper Hansen, dat vervolgens de wereld over ging). Het zei achteraf weinig, want PSV stond na 34 speelrondes gewoon op een eerste plek.

Afgelopen jaren

Kortom, het kan verschillende kanten op. Wel kunnen we kijken welke kant het de afgelopen jaren het vaakst op ging. Dit doen we door te kijken naar de eerste speelrondes van de afgelopen zeven seizoenen, waarin telkens een ploeg uit de traditionele top drie kampioen werd. Puntverlies is met kleuren aangegeven: oranje is een gelijkspel en rood betekent een nederlaag.

Seizoen

Kampioen

Openingswedstrijd PSV

Openingswedstrijd Ajax

Openingswedstrijd Feyenoord

2016/17

Feyenoord

FC Utrecht-uit, 1-2

Sparta-uit, 1-3

FC Groningen-uit, 0-5

2015/16

PSV

ADO-uit, 2-2

AZ-uit, 0-3

FC Utrecht-thuis, 3-2

2014/15

PSV

Willem II-uit, 1-3

Vitesse-thuis, 4-1

ADO-uit, 0-1

2013/14

Ajax

ADO-uit, 2-3

Roda-thuis, 3-0

PEC-uit, 2-1

2012/13

Ajax

RKC-uit, 3-2

AZ-thuis, 2-2

FC Utrecht-uit, 0-1

2011/12

Ajax

AZ-uit, 3-1

De Graafschap-uit, 1-4

Excelsior-uit, 0-2

2010/11

Ajax

Heerenveen-uit, 1-3

FC Groningen-uit, 2-2

FC Utrecht-thuis, 3-1


Welke conclusies vallen hieruit te trekken? Allereerst eentje voor de mensen die denken dat alle drie de ploegen hun openingswedstrijd wel even zullen winnen: dat gebeurde in zeven jaar tijd slechts twee keer. PSV is aan de start van de nieuwe competitie het minst succesvol, Feyenoord het meest.

Wat betreft het kampioenschap, daar valt erg weinig over te zeggen. Soms betekende een overwinning in speelronde 1 uiteindelijk de titel, maar vaak ook niet. Andersom is ook verlies weinig reden tot paniek, in de helft van de vier achtereenvolgende kampioensjaren van Ajax verloor de ploeg de eerste wedstrijd. 


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Er is momenteel geen laatste nieuws.

Nieuws met meeste reacties

Er is momenteel geen becommentariseerd nieuws.

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?