Door JAN WILLEM SPAANS — gepubliceerd op 11 augustus '17 21:00
Wat hebben we geleerd van de start van de Eredivisie?


De kop is eraf! Sinds 28 mei had ADO Den Haag op basis van het alfabet bovenaan gestaan op teletekstpagina 819, maar toen er vrijdagavond om gevoetbald werd raakte de ploeg hem meteen kwijt. In eigen huis verloor het met 0-3 van FC Utrecht. Welke lessen kunnen we trekken uit de opening van het Eredivisieseizoen 2017-2018?

Foto
Foto: Pro Shots

Lex is er nog niet

Wie een ooievaar op zijn rug heeft, mag in de Residentie altijd rekenen op een streepje voor. Natuurlijk zal alles dat Hagenees, groen en geel is blij zijn dat de middenvelder terug is bij de club waar het voor hem allemaal begon, maar van een gelukkige rentree kan niet gesproken worden. Immers werkte wel hard, maar speelde een weinig verheffende partij. Bovendien mocht hij van geluk spreken dat hij niet nog voor de rust al onder de douche werd gestuurd na twee flinke tackles. Daar had iedereen meer van gehoopt.

Dessers goed van start

De Belg had veel gescoord in de Jupiler League, maar dat vertaalt zich lang niet altijd naar productiviteit in de Eredivisie. Voor ieder succesnummer als Klaas-Jan Huntelaar is er wel een Leon de Kogel, die de stap niet kon maken. Vooruit, het eerste doelpunt was een beetje buitenspel, maar hij is in ieder geval van die nul af. Het is ballast die de aanwinst van NAC maar wat graag overboord heeft, zeker aangezien hij al voor de opgave staat om niemand minder dan Sébastien Haller te doen vergeten in de Galgenwaard. Dat hij een megakans op 0-3 miste kunnen we door de vingers zien doordat hij in de slotfase alsnog zijn tweede liet aantekenen.

Hoe verder zonder Ayoub en Kali?

Wie ook voor een flinke opgave staat is de Utrechtse trainer Erik ten Hag. Hoewel Sander van de Streek scorend debuteerde in de competitie(en Urby Emanuelson een puntgave voorzet in huis had), mag de trainer zich lelijk zorgen maken over zijn middenveld. Het harde voetbal van ADO, met name door Immers en Danny Bakker, veroorzaakte nog voor rust het einde van de wedstrijden van Yassin Ayoub en Anouar Kali. Daar kan de ploeg een mouw aan passen, maar vooral Ayoub is een speler die de ploeg er heel graag bij zou hebben tegen Zenit St. Petersburg. Dat lijkt op het moment wat optimistisch.

Wie gaat goals maken bij ADO?

Alfons Groenendijk moet het zonder Mike Havenaar stellen dit seizoen. Veel mensen dachten dat Dennis van der Heijden dit seizoen de aanvalsleider moest worden in het Cars Jeans Stadion. Niets was minder waar tijdens de seizoensaftrap: de Noor Björn Johnsen stond in de spits. Hij kende een weinig gelukkig debuut. Ook vorig seizoen had de aanvaller, toen in dienst van het Schotse Heart of Midlothian, slechts een handjevol doelpunten te bejubelen. De erfenis van Havenaar leek op voorhand al te zwaar en vrijdagavond toonde ook niemand anders zich voldoende dreigend. Tekenend was de fase waarin een goede schietkans viel voor Tom Beugelsdijk, die de bal hoog over joeg. Invaller Melvyn Lorenzen maakte nog de beste indruk - met zijn inbreng ging nog wat dreiging gepaard.

Heel snel videoscheidsrechter

Vrijdagavond, het feestelijke begin van de Eredivisie, mooie omstandigheden en een verdiende uitzege voor FC Utrecht. Moeten we dan echt over de arbitrage praten? Helaas wel. De openingsgoal van Dessers bleek uit beelden zo duidelijk buitenspel dat zelfs Jan-Joost van Gangelen het moeiteloos constateerde. Het streepte een andere situatie weg, waarbij een Utrechtse aanval onterecht werd afgevlagd. Tevens was het de vraag of ADO met de rust nog wel met elf man had moeten staan na wat harde tackles. Na rust bezondigde ook Tom Beugelsdijk zich buiten het zicht van Ed Janssen aan natrappen. Het is te hopen dat Zeist zijn werknemers snel in bescherming gaat nemen, want ook vrijdagavond bleken de acht ogen van het arbitrale kwartet onvoldoende in staat een juist wedstrijdverloop te verzorgen. 


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Er is momenteel geen laatste nieuws.

Nieuws met meeste reacties

Er is momenteel geen becommentariseerd nieuws.

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?