Door JAN WILLEM SPAANS — gepubliceerd op 11 augustus '17 20:00
Wat komt Der Rekordmeister in Karl-Marx-Stadt doen?


Na maandenlange afwezigheid verwelkomen honderdduizenden stadiongangers in Nederland en Engeland dit weekend hun competities weer terug. De Bundesliga pauzeert nog een weekje, maar dat bekent niet dat de Duitse voetballiefhebber met een sip gezicht het hele weekend Tatort hoeft te gaan zitten kijken. Zij hebben misschien nog wel iets mooiers: een ronde van de DFB-Pokal.

Foto
Foto: Pro Shots

Het mooiste aan de ronde is dat een lager geklasseerde ploeg per definitie thuisspeelt - dus alle achttien Bundesligisten - en ook bijna alle bespelers van de Tweede Bundesliga mogen op verplaatsing. Peter Bosz mag met Borussia Dortmund meteen naar FC Rielasingen-Arlen, een ploeg op het zesde niveau, terwijl Borussia Mönchengladbach met Rot-Weiss Essen een gastheer treft die in een verleden veel hoger speelde dan nu. Daar regent het toch van in Duitsland. Ook Energie Cottbus, Unterhachung en 1860 München zijn namen die in een niet heel ver verleden nog Bundesliga speelden.

Maar de meest opzienbarende wedstrijd is in Duitsland vaak de pot waarin Bayern München meedoet, al komt het deze keer ook door de tegenstander. Chemnitzer FC doet op zich weinig vermoeden, maar het Oost-Duitse stadje was toen het nog onder het sovjetregime viel bekend onder de naam Karl-Marx-Stadt. De communistische filosoof leende zijn naam ook aan de ploeg, die destijds zelfs Europese wedstrijden speelde.

Toen de Muur viel, zakte de ploeg onder de huidige naam Chemnitzer FC snel in de pikorde van het voetbal in een verenigd Duitsland. Waar het in het begin van de jaren '90 nog de degens kruiste met Borussia Dortmund, vond de ploeg zich rond de eeuwwisseling terug bungelend om en nabij de afgrond van het amateurvoetbal. Ook anno 2017 speelt de ploeg in de 3. Liga, het laagste profniveau in het land. Het tekent het verval van Oost-Duitsland, waar veel clubs die vroeger groot waren zich tegenwoordig tevreden moeten stellen met voetbal op het tweede niveau.

Van al die clubs is Chemnitzer FC, de club die het verst in het oosten gelegen is, een uitstekend uithangbord. De ploeg bakt er al jaren niets van, in de stad lijkt de tijd stil te hebben gestaan: in alles staat de club symbool voor de voormalige DDR. Het staat zoveel troosteloosheid uit dat zelfs de voornaamste muzikale vertegenwoordiging uit Chemnitz, de populaire band Kraftklub, een lied schreef om hun geboorteplaats af te kraken. De stad zou vol met bejaarden, neonazi's en hooligans zitten, er zou geen waterafvoer zijn en mensen zouden er op veredelde matrassen overnachten.

Zo erg is het ongetwijfeld niet, maar feit is wel dat Chemnitz het met bescheiden namen moet doen - Nils Röseler van VVV-Venlo speelde er bijvoorbeeld al eens. Het stadion Fischerwiese is ook een reliek uit vergane tijden, en niet alleen omdat het vroeger naar een communistische politicus vernoemd was. Het bezoek van Bayern München is dan ook een mooie financiële klapper voor de club.

Maar behalve geld, staat er ook prestige op het spel. Niet dat iemand uit moet gaan van een overwinning voor de thuisploeg - daar is Bayern veel en veel te sterk voor, maar de thuisploeg zal zijn huid duur verkopen. Ook Borussia Dortmund had het er al lastig, maar zeker de alleenheerser in het Duitse voetbal mag zich verwachten aan maximale weerstand van de tegenstander. Een kans voor een vergeten landsstreek om te laten zien dat ze nog bestaat.


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Er is momenteel geen laatste nieuws.

Nieuws met meeste reacties

Er is momenteel geen becommentariseerd nieuws.

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?