Door JULIAN BREESE — gepubliceerd op 11 augustus '17 08:49
Is Ahannach's transfer naar Brighton wel zo'n slimme zet?


Soufyan Ahannach maakt zijn droomtransfer naar de Premier League. Brighton & Hove Albion heeft de 21-jarige middenvelder gekocht van Almere City. Ahannach is zeker de eerste jonge speler die een grote stap naar een groot voetballand zet, maar de laatste jaren komt er weinig terecht van zulke spelers.

Foto
Foto: Pro Shots

Ahannach had vorig jaar een topseizoen. Met achttien doelpunten en vijftien assist was hij een van de belangrijkste factoren in het bijzonder goede jaar van Almere City. Velen voorspelden dat hij eerst naar de subtop van de eredivisie zou gaan, om alvorens geleidelijk aan door te stromen naar een hoger niveau (i.e. de Prenier League) Maar Brighton was snel en heeft de middenvelder vanuit de Jupiler League opgehaald.

Dit is een redelijk grote sprong in het diepe die veel spelers verkeerd inschatten. Feit is namelijk dat de Premier League een veel hoger niveau heeft dan de Nederlandse competities, en veel jonge spelers die de naar Engeland gaan, eindigen vaak als bankzitter achter veel getalenteerdere spelers. Een goed voorbeeld is Vincent Janssen. Waar hij met zijn 27 doelpunten een vedette was in de eredivisie, was hij dit seizoen, ondanks zijn talenten, vooral tweede keuze achter Harry Kane.

Maar ook andere Nederlanders zijn met enige valse hoop het kanaal overgestoken. In 2014 haalde Chelsea Marco Van Ginkel op van Vitesse. Toegegeven, hij scheurde zijn kruisband in zijn eerste seizoen op Stamford Bridge, maar nadat hij gerevalideerd was heeft hij bijna nooit meer bij Chelsea gespeeld. Of bijvoorbeeld Memphis Depay, die in het seizoen 2015/16 maar twee doelpunten maakte in 29 wedstrijden voor Manchester United nadat hij voor miljoenen was weggekocht bij PSVJordy Clasie had maar 22 basisoptredens bij Southampton, en het seizoen daarop slonk dat aantal naar een magere dertien, de lijst gaat maar door.

Daar tegen over staan dan weer spelers zoals bijvoorbeeld Wijnaldum, die elke wedstrijd bij Newcastle speelde in het seizoen dat hij daar kwam, maar of Ahannach het niveau van Wijnaldum heeft, valt te betwijfelen.

Het opvallende is dat dit juist de afgelopen seizoenen een probleem is geworden. In vorige seizoenen speelden Nederlanders die de overstap naar Engeland hebben gemaakt beduidend meer. Denk bijvoorbeeld aan Michel Vorm en Vurnon Anita bij respectievelijk Swansea of Newcastle. Ron Vlaar werd zelfs in zijn eerste seizoen bij Aston Villa tot captain aangewezen. Maar sinds een paar seizoenen geleden lijken ze allemaal te floppen wanneer ze de boot afstappen.

In de Championship daarentegen doen de Nederlanders het recentelijk beduidend beter. Denk aan bijvoorbeeld Mitchell Dijks, die in het half jaar dat hij bij Norwich City speelde een goede indruk maakte. Of Lex Immers, die ook in het begin het geweldig deed bij Cardiff City (hoewel hij het seizoen daarop afzwakte). En Florian Jozefzoon speelde al zijn wedstrijden bij Brentford tot nu toe, sommige dan wel als wisselspeler. Maar daar tegenover staan weer spelers zoals Danzell Gravenberch, die bijna nooit mocht spelen bij Reading, of Brighton's andere Nederlandse aankoop Elvis Manu, die ook bijna nooit speeltijd krijgt.

Het valt dus te betwijfelen of Ahannach een kans krijgt om zijn potentie te tonen bij Brighton. Eerder voorbeelden hebben laten zien dat een transfer naar de Premier League niet per se goed uitpakt. Hij had misschien beter naar een lagere competitie kunnen verkassen, maar natuurlijk is een verhuur om ervaring op te doen ook een optie.


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Er is momenteel geen laatste nieuws.

Nieuws met meeste reacties

Er is momenteel geen becommentariseerd nieuws.

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?