Door REDACTIE ELF VOETBAL — gepubliceerd op 10 augustus '17 14:30
Hoe verhoudt Van Persie zich tot Jørgensen?


Nu Roberto Soldado naar Fenerbahçe vertrokken is, lijkt de weg voor Robin van Persie naar Feyenoord open te liggen. De vraag is alleen: waar moet de spits gaan spelen in Rotterdam? De spitspositie lijkt vergeven aan Nicolai  Jørgensen en op andere posities heeft Van Persie al een tijdje niet meer gespeeld.

Foto
Foto: Pro Shots

Juist daarom zei voetbalanalist Pierre van Hooijdonk tegenover de NOS dat Van Persie bij een terugkeer naar De Kuip niet meer dan een stand-in voor Jørgensen zal zijn. Maar is de topscorer aller tijden van Oranje nou zoveel slechter dan de Deen? ELF Voetbal vergeleek de cijfers van beide heren in de Europa League van afgelopen seizoen. Feyenoord en Fenerbahçe zaten in dezelfde groep en hebben dus tegen vergelijkbare teams gespeeld. De Turkse formatie kwam weliswaar een ronde verder, maar Van Persie deed maar in één van de twee wedstrijden tegen FK Krasnodar mee. Een vergelijking op basis van de Europa League is dus relatief eerlijk.

 

Nicolai Jørgensen

Robin van Persie

Aantal minuten

467

301

Aantal goals per 90 min.

0,39

0,30

Aantal schoten per 90 min.

1,73

1,79

Schotnauwkeurigheid

83%

50%

Schoten binnen de zestien per 90 min.

1,35

0,30

Schoten buiten de zestien per 90 min.

0,39

1,50

Aantal assists per 90 min.

0,19

0

Gecreëerde kansen per 90 min.

1,35

0,30

Gemiddelde passlengte

12,67 meter

16 meter

Passnauwkeurigheid

79%

63%

Gewonnen duels in %

30,91%

30,23%

Gewonnen luchtduels in %

31,58%

35%

Overtredingen begaan per 90 min.

1,54

2,09

Overtredingen geïncasseerd per 90 min.

0,39

1,20

 

Op veel gebieden doen Jørgensen en Van Persie niet veel voor elkaar onder. Het percentage gewonnen (lucht)duels is vergelijkbaar, ze schieten ongeveer even vaak op goal en beiden hebben zich vorig seizoen in Europa niet bepaald als een geboren goalgetter laten zien. Toch valt een specifiek ding op. Waar Jørgensen voorin liever binnen de zestien schiet, kiest Van Persie vaak voor een afstandsschot.

De statistieken van Jørgensen en Van Persie in respectievelijk de Eredivisie en de Süper Lig, bevestigen dat beeld. In de gemiddelde 90 minuten schoot de spits van Feyenoord 2,91 keer binnen de zestien en 0,57 keer erbuiten. Zijn mogelijk toekomstige ploeggenoot kwam in Turkije binnen de zestien niet verder dan 2,09 schoten per 90 minuten, maar was opnieuw erbuiten wél dreigender: 0,90 schoten.

Waarschijnlijk komt Jørgensen net iets overtuigender uit deze vergelijking. Hij heeft in veel categorieën een beter getal bij zich staan en dan zijn de statistieken van zijn superseizoen in de Eredivisie niet eens meegeteld. De vergelijking laat echter ook zien dat Van Persie en Jørgensen op het gebied van afwerken heel ander soort spitsen zijn. Op voorhand uitsluiten dat het duo niet met elkaar samen kan spelen, zou op basis van bovenstaande cijfers ridicuul zijn. 


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Er is momenteel geen laatste nieuws.

Nieuws met meeste reacties

Er is momenteel geen becommentariseerd nieuws.

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?