Door NICK DE JAGER — gepubliceerd op 10 augustus '17 08:00
"Orejuela heeft alle ingrediënten om te slagen bij Ajax"


Sinds woensdag is Luis Manuel Orejuela de nieuwe concurrent van Joël Veltman bij Ajax. Wie is de rechtsback? ELF Voetbal nam contact op met Simon Edwards, die namens World Football Index het Colombiaanse voetbal op de voet volgt.

Foto
Foto: Pro Shots

Ziekenhuis

Als Edwards aan Orejuela denkt, komt een moment hem specifiek naar boven. Gelijk gaan de gedachten bij hem naar de recente finalewedstrijden van de Colombiaanse competitie, waarin Deportivo Cali het tegen Atletico Nacional opnam. De ploeg van Orejuela wint de thuiswedstrijd met 2-0 en de rechtsback loopt samen met Nicolas Benedetti, eveneens gelinkt aan Ajax, zijn vijfde gele kaart van het seizoen op. Schorsing; hij en Benedetti moeten de return vanaf de tribune toekijken. De terugwedstrijd wordt een drama voor Deportivo Cali en eindigt in 5-1 voor de thuisploeg. Het duo is ontroostbaar. Zo ontroostbaar dat uiteindelijk dokters de situatie van Orejuela en Benedetti in de gaten komen houden. Ze zouden symptomen van zware emotionele pijn en depressie hebben laten zien. Een bezoek aan het ziekenhuis was noodzakelijk.

"Je kan het op meerdere manieren zijn. Sommige mensen zien het als een gebrek aan emotionele kracht en volwassenheid. Anderen zien het als toewijding aan zijn werkgever. Het laat verbintenis en een gevoel van verantwoordelijkheid zien", aldus Edwards. "In veel delen van de wereld zouden mensen zeggen: 'stel je niet zo aan, gedraag je als een man'. In Colombia niet. Men is heel alert op dit soort dingen. De club wilde waarschijnlijk gewoon voorzichtig zijn."

Stappen

Over de kwaliteiten van Orejuela heeft Edwards ook niets meer dan lof. "Hij is een typische Zuid-Amerikaanse back. Hij is snel, atletisch en kan heel effectief over een buitenspeler heen komen. Verdedigend is hij taai en toegewijd aan zijn taak. Wel zal hij moeten wennen aan de Europese manier van spelen voor een back. Dat zit over het algemeen tactisch anders in elkaar dan in Zuid-Amerika. Maar de Eredivisie is een geweldige plek om dat te leren. Hij heeft de houding om grote stappen te maken in Europa en alle ingrediënten om te slagen bij Ajax", oordeelt Edwards.

Desgevraagd waagt de kenner van het Colombiaanse voetbal zich aan een vergelijking met Santiago Arias, de rechtsback van PSV en landgenoot van Orejuela. "Ze zijn allebei backs die zich aanvallend met het spel bemoeien. Ze doen dat alleen op een andere manier. Orejuela zal waarschijnlijk wat meer goals maken, terwijl Arias meer een man van de voorzet is. Daarnaast beheerst hij zich iets beter", vindt Edwards. "Maar Orejuela is pas 21 jaar oud. Hij heeft wat dingen die hij nog moet verbeteren, maar kan in potentie beter worden dan Arias. Als hij zich goed aanpast aan de Nederlandse competitie, moet dat lukken."

Colombiaanse tour

Met Orejuela trekt Ajax zijn derde Colombiaan in ruim een jaar tijd aan. Hebben de Amsterdammers de weg naar het beloofde scoutingsland gevonden? Edwards gelooft inderdaad dat Colombia voor Nederlandse topclubs prima vloer is om te scouten. "Als het goed gespeeld wordt, heeft het Colombiaanse voetbal meer vergelijkingen met Europese competities dan het voetbal uit andere Zuid-Amerikaanse landen. Waar bijvoorbeeld Brazilië zich vooral focust op spel via de flanken, gaat het Colombiaanse voetbal over passen, bewegen en druk zetten. Het feit dat zulke Europese kenmerken in het spel van hier zitten, helpt spelers als ze de overstap maken", aldus Edwards. "Daarnaast zijn Colombiaanse spelers simpelweg goedkoper dan Braziliaanse of Argentijnse spelers. Je kan jonge internationals oppikken voor een paar miljoen. Hun Braziliaanse equivalenten kosten vier keer zo veel."

Andersom lijkt de Eredivisie de perfecte plek voor Colombianen om hun eerste voeten op Europese bodem te zetten. Edwards erkent dat de Eredivisie aan populariteit wint in Zuid-Amerika. "Colombiaanse spelers lijken stappen te kunnen zetten in Nederland. De ontwikkeling van Davinson Sanchez is ronduit indrukwekkend te noemen. Vergelijk dat eens met Marlos Moreno, een ander groot Colombiaans talent. Hij ging naar Manchester City, werd gelijk op huurbasis naar Spanje gestuurd en speelt daar niet eens twintig wedstrijden in een jaar. Voor spelers die zich op de lange termijn willen ontwikkelen, is Nederland een hele goede optie."


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Er is momenteel geen laatste nieuws.

Nieuws met meeste reacties

Er is momenteel geen becommentariseerd nieuws.

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?