Door GUUS HETTERSCHEID — gepubliceerd op 15 mei '17 15:00
Volwassen strateeg Karim El Ahmadi, sterker dan ooit


Trots en optimisme hebben De Kuip gevuld. Niet alleen op basis van het verleden, ook op basis van het heden. Karim El Ahmadi (32) heeft daar een groot aandeel in. Hij is niet langer een vooral technisch begaafde entertainer, maar een volwassen, trefzekere strateeg. Tweede in de verkiezing voor ELF Voetballer van het Jaar in 2016. Lees hier het interview uit december 2016.

Foto
Foto: Pro Shots

 Ik heb te lang nodig gehad om in te zien dat je niet met alleen talent de top haalt.

Af en toe denkt hij nog terug aan die tijd. Aan dat half jaar in Dubai, bij Al-Ahli. Van januari 2011 tot juli 2011. Een leven in luxe. Omgeven door zon, zee en palmbomen. Het begin was nog leuk, verfrissend na drie teleurstellende, zware jaren in De Kuip. El Ahmadi keek zijn ogen uit. Maar al snel kwam de twijfel en spookten er gedachten door zijn hoofd: wat deed hij daar, als 26-jarige die in de bloei van zijn leven had moeten zitten, in Dubai? Toen teamgenoot Fabio Cannavaro en trainer David O'Leary hem diezelfde vraag voorlegden kwam El Ahmadi tot de conclusie dat hij er lang niet alles uitgehaald had.

TRANSFORMATIE
Nu, vijf jaar later praat El Ahmadi er glimlachend, hoofdschuddend over. Als hij de tijd kon terugdraaien was zijn carrière anders verlopen. In 2008 verhuisde El Ahmadi voor vijf miljoen euro van FC Twente naar Feyenoord. Hij was pas 22 jaar. Ook Ajax wilde hem hebben. El Ahmadi koos voor De Kuip en een vijfjarig contract. Een topcontract. "Ik hoefde mij geen zorgen meer te maken, dacht ik toen. Misschien ook deels onbewust. Ik leefde ernaar: mij kon niets meer gebeuren. Maar daar zat ik toen helemaal naast."

Niet dat El Ahmadi buitensporig leefde. De islam bood en biedt hem nog steeds houvast. Hij drinkt geen alcohol en gokt niet. Hij bidt iedere dag, sinds zijn zestiende. In 2012 ging El Ahmadi op bedevaart naar Mekka. De in Enschede geboren zoon van Marokkaanse ouders, een van zeven kinderen, wilde het eens meemaken. Het geloof hield hem buiten het veld met beide benen op de grond. Op het veld zweefde El Ahmadi, tot hij op de bank belandde. Die jaren bleken later waardevol, als leermomenten.

"Ik was als voetballer te veel entertainer. Hakjes, trucjes, mooie acties. Ik heb te lang nodig gehad om in te zien dat je niet met alleen talent de top haalt. Ik had niet de juiste instelling. Zeker bij een club als Feyenoord verwachten mensen dat je bikkelt. Door het vuur gaat. Hard werken. Als je niet hard genoeg werkt merk je ook hoe groot een club als Feyenoord is. Hoeveel druk erop staat. Kijk, De Kuip staat altijd bol van emotie als het goed gaat, maar ook als het niet loopt. Dan laten ze zich ook horen. Ik dacht wel wat druk gewend te zijn, maar het was veel meer dan ik had verwacht. Er zijn spelers die daaraan ten onder gaan. Ik liet me ook meeslepen door al die geluiden van buitenaf. Dat leidde mij af. Mensen in Rotterdam zijn veel directer dan in Enschede. Aan die benadering moest ik ook erg wennen."KRACHTHONK
Onder Mario Been belandde hij op de bank, speelde alleen wanneer teamgenoten geschorst waren of een blessure hadden. Dubai bood tijdelijk uitkomst in 2011. Al na een paar maanden voelde El Ahmadi zich te veel liefhebber om in de oliestaat te blijven. Spelend in vrijwel verlaten stadions, tussen lokale helden en uitbuikende ex-topvoetballers, dik in de dertig. Hij realiseerde zich, zeker na het gesprek met voormalig wereldkampioen Cannavaro, dat eerzucht belangrijker is dan geld.

El Ahmadi nam zich voor om terug te keren naar Europa en daar te slagen. Dat terwijl hij in de luxewereld van Dubai kon blijven. "Die periode was achteraf een soort test voor mij. Dubai heeft mij gevormd tot de persoon die ik nu ben. Ik had misschien wel meer uit mijn carrière kunnen halen. Ik had verder kunnen zijn als ik eerder de wijsheid van nu had. Ik kon moeilijk met teleurstellingen omgaan. Ik zonderde mij dan af. Nu herken ik zo'n situatie bij andere spelers. Dan bespreek ik dat en zeg ik dat ze juist gas moeten geven om alles eruit te halen wat erin zit. Ik ben wel iemand naar wie de anderen luisteren. Ik word nu ook opa genoemd omdat ik veel met jonge gasten praat. En omdat ik meer tijd nodig heb om te herstellen. Vroeger was ik nooit moe, nu blijf ik soms binnen. Dan zijn mijn spieren stram. Ouderdom, hè."

Hij zit vaker in het krachthonk dan vroeger. "Ik weet nog toen ik jong was dat ik lachend naar die oudere jongens keek als ze druk bezig waren in het krachthonk. Nu snap ik waarom zij extra aandacht besteedden aan hun lichaam. Ik probeer de jonge gasten er nu bewust van te maken dat dit belangrijk is, zodat ze er eerder mee beginnen dan ik deed. Iedereen kan daarin veel van Dirk Kuyt leren. Als je ziet hoe hij leeft, traint en zijn lichaam onderhoudt. Niet normaal. Dat hij af en toe rust krijgt snap ik wel. Ook bij mij beginnen de jaren langzaam te tellen. Al kan ik op het veld nog heel goed meekomen."PRIJZENJACHT
In januari wordt El Ahmadi 32 jaar. Hij blijft zich ontwikkelen. De controlerende middenvelder scoorde in de eerste seizoenshelft al vaker dan in de twee voorgaande seizoenen bij elkaar. Met hulp van Roy Makaay, spitsentrainer. "We werken veel af tijdens en na de trainingen. Ja, hij is wel iemand die daar verstand van heeft. Ik was eerder te onrustig in mijn afronding. Dan schoot ik ongecontroleerd over, terwijl ik wel een goede schottechniek heb. Roys tips betalen zich nu uit. Zo leer ik nog steeds bij. Net als dat ik variatie in mijn spel breng. Het spel meer verdelen, niet alleen verleggen. Openen met een crosspass of een keer iemand diep sturen. Ik kan ook slimmer worden in positie kiezen. Mijn linkerbeen kan beter. Er is genoeg te verbeteren. Je bent nooit te oud om te leren. Zelfs niet als opa, haha."

Vorig jaar won hij zijn eerste prijs met een club: de KNVB beker. "Een prijs met Feyenoord was wel iets waarnaar ik snakte. Ik heb hier en daar wel individuele prijzen gewonnen. Dat is leuk, die waardering, maar je wil ook als team iets neerzetten. Het was daarom mooi om in april de bekerfinale te winnen. Het was mijn derde bekerfinale. De eerste twee verloor ik. Het was een emotionele dag. Een enorme ontlading. Zeker na alles wat we over ons heen kregen na die reeks van zeven nederlagen. We wisten ons toen even geen raad met de situatie. Het was een mentaal probleem. Je maakt jezelf verwijten en zoekt oplossingen. Spelers worden dan onzeker. Maar we lieten elkaar niet in de steek."

Daarin speelde El Ahmadi een grote rol. Samen met de vierenhalf jaar oudere Kuyt. "Wij spraken veel met de jongens. Maar alleen praten lost niets op. Je moet het ook op het veld laten zien. Uiteindelijk kwamen we er bovenop en met de beker redden we het seizoen. Ook voor de trainer is de bekerwinst goed geweest. Van Bronckhorst maakte een sterke groei door, maar iedere beginnende trainer heeft ups en downs, dat zag je ook bij iemand als Phillip Cocu. Wanneer je gelijk een mooie prijs pakt in je eerste volledige seizoen geeft dat toch vertrouwen. Niet veel trainers kunnen hem dat nazeggen. Je merkt aan Van Bronckhorst dat hij een topvoetballer was. Als speler was hij al iemand die een wedstrijd kon lezen. Dat blijft een sterke eigenschap van hem. Met hem hebben we vorig seizoen vrijwel alles meegemaakt. Het was een soort achtbaanrit. Maar het heeft geholpen om te staan waar wij nu staan."MENTALITEIT
Een grote familie, een vriendenclub. Zo noemt El Ahmadi de selectie van Feyenoord, en de club als een geheel. Natuurlijk is er concurrentie om de basisplaatsen, maar er heerst een gezond topsportklimaat. De basis daarvoor ontstond in de zomer van 2012, vertelt El Ahmadi. Toen Ronald Koeman binnenkwam. "Vanaf het moment dat Koeman binnenstapte merkte je een cultuuromslag. Iedereen had zoiets van: hier komt echt iemand binnen. Koeman heeft veel charisma. Hij bracht ons echt een winnaarsmentaliteit bij. Positieve arrogantie. Bravoure. Koeman zei niet eens heel veel. Zeker niet wanneer het goed ging. Dat was voor hem normaal. Koeman hield een zekere afstand en stond boven de groep. Hij bepaalde de koers. Vanaf dat moment keken we bij Feyenoord niet meer op tegen Ajax en PSV. We wonnen van ze. Later hadden we ook piekmomenten onder Fred Rutten. We wonnen van Sevilla en speelden Ajax van de mat. Over een heel seizoen kwamen we steeds te kort. We moeten het nu langer volhouden."

De landstitel moet volgens El Ahmadi na zeventien jaar terugkeren naar Rotterdam-Zuid. Naar de Coolsingel, daar waar de huidige assistent-trainer Jean-Paul van Gastel in 1999 de aanvoerder van Feyenoord was die de kampioensschaal omhooghield. "De mensen in Rotterdam snakken al jaren naar een kampioen- schap. Zeventien jaar is wel lang geleden hè. We komen voor mijn gevoel steeds een stap dichterbij. We zijn nu weer verder dan vorig seizoen. Dat zag je niet alleen aan de zegereeks aan het begin van dit seizoen. Ook aan de wedstrijden tegen Ajax en Heerenveen, toen we van een achterstand terugkwamen. We toonden veerkracht. Net als na die nederlaag tegen Go Ahead Eagles. Dat was een behoorlijke klap, maar uiteindelijk wonnen we daarna wel weer van PEC Zwolle. We zijn erg strijdlustig. En we hebben een brede selectie. Qua spelersmateriaal doen we echt niet onder voor Ajax en PSV. Het geloof in iets moois is er. Bij iedereen. We strijden voor elkaar, als een hecht collectief."

In Engeland leerde El Ahmadi pas echt wat dat betekent: strijden. "Bij Aston Villa kon ik in mijn eerste periode wegkomen met mijn technische kwaliteiten. Ik dacht: speel mij in de voeten aan en ik verdeel het spel. Nou in Engeland zitten er dan gelijk drie man in je nek. Ik zat er op een gegeven moment echt doorheen. Ik besefte dat je andere kwaliteiten moet hebben om in de top te overleven. Er waren duels waarin ik vier keer de bal kreeg. Alle ballen vlogen over het middenveld. Ik moest anders spelen. Ik moest sterker worden, dus dook ik het krachthonk in. Dat wierp zijn vruchten af. Ik pakte meer ballen af én verdeelde het spel sneller en directer. Engeland was een leerschool voor mij. Net als Dubai. Ik voel me sterker dan ooit, al denk ik daar soms een dag na de wedstrijd anders over, met stramme spieren, haha."


Reageer op dit nieuwsbericht

2000 karakters over
 • :)
 • ;)
 • :D
 • ;D
 • 8)
 • :S
 • :(
 • :o
 • :@
 • :$
 • :1

Binnenland en buitenland - Laatste nieuws

RSS
Waarom Aké en Padt hun oproep voor Oranje verdienen
De definitieve selectie van het Nederlands Elftal vertrekt 27 mei naar Portugal voor een trainingskamp. Twaalf spelers..
08:30 Nederland binnenland
Overzicht: welke bekerfinales staan er zaterdag op het programma?
Vroeger, toen er op een televisie nog maar een handjevol kanalen zaten, was de bekerfinale van een land het hoogtepunt..
25-05 Nederland binnenland
Welke Jupiler League-club wacht al het langst op de Eredivisie?
Donderdagavond gaat MVV proberen om voor het eerst in twintig jaar te promoveren naar de Eredivisie. In 1997 liet de c..
25-05 Nederland binnenland
Peter Bosz: "We nemen deze ervaring mee naar volgend seizoen"
De finale van de Europa League was amper afgelopen, of Peter Bosz keek desgevraagd al weer vooruit op volgend seizoen...
25-05 Nederland binnenland
De teleurstelling van Ajax in tien beelden
Hoe pure teleurstelling eruit ziet? Nou, zo. De teleurstelling bij Ajax over het verliezen van de Europa League-finale..
25-05 Nederland binnenland
Dit schrijven de buitenlandse kranten over de nederlaag van Ajax
Dapper, maar onmachtig: zo beschrijven buitenlandse media het optreden van Ajax tijdens de Europa League-finale van wo..
25-05 Nederland binnenland
Joël Veltman: "Waarom weggaan? We staan pas aan het begin"
Joël Veltman wond er na afloop van de verloren finale tegen Manchester United geen doekjes om. Het was in de Friends A..
25-05 Nederland binnenland
Dit leverde de Europa League-finale Ajax wél op
Ajax is er vanavond niet in geslaagd om geschiedenis te schrijven. De underdog wist niet te stunten tegen het grote Ma..
24-05 Nederland binnenland
Zo reageerde de voetbalwereld minuten na deceptie Ajax
Het is over en uit voor Ajax. Na een fantastisch optreden in de Europa League valt het doek voor de ploeg van Peter Bo..
24-05 Europa League binnenland
Hoe Manchester United Ajax over de knie legde
Iedereen is er klaar voor. De langverwachte finale van de Europa League. Ajax tegen Manchester United. De Godenzonen t..
24-05 Europa League binnenland
Louis van Gaal fluisterde Peter Bosz in over Manchester United
Bij welke club zijn hart ligt? Dat werd tijdens de uitreiking van de Rinus Michels Awards nog eens overduidelijk. Loui..
24-05 Nederland binnenland
Zo leefden Amsterdam en Stockholm toe naar de finale
Om 20:45 uur is het dan eindelijk zover: de finale van de Europa League. Ajax heeft al een onvergetelijke prestatie ne..
24-05 Europa League binnenland
De Ligt de jongste, Zlatan de rijkste, Van Rijn aanwezig; alles over de finale
Ajax treft woensdagavond Manchester United in de finale. Hoewel er al zo ontzettend veel gezegd en geschreven is, zijn..
24-05 Europa League binnenland
Blind in de vermoedelijke opstelling van United, geen Rooney
Daley Blind start woensdagavond in de finale zeer waarschijnlijk in de basis tegen zijn oude club Ajax. Volgens de Eng..
24-05 Europa League buitenland
Bosz kiest deze opstelling van Ajax tegen Manchester United
Peter Bosz houdt woensdagavond in de finale tegen Manchester United zeer vermoedelijk vast aan de namen die ook speeld..
24-05 Nederland binnenland
Het seizoen van... dalparabool ADO Den Haag
Het reguliere Eredivisieseizoen zit erop en dus blikt ELF Voetbal terug op deze voetbaljaargang. Elke dag wordt er een..
24-05 Nederland binnenland
Meulensteen: "Ajax moet geen angst hebben voor Manchester"
Jarenlang was René Meulensteen de trouwe secondant van de legendarische manager Sir Alex Ferguson in dienst van Manche..
24-05 Nederland binnenland
Deze veteranen zien we mogelijk volgend seizoen terug in de Eredivisie
Dirk Kuyt pakte dit seizoen een historische prijs met Feyenoord. Zijn terugkeer naar Rotterdam pakte perfect uit. Kunn..
23-05 Nederland binnenland
De mooiste huldigingen in beeld
Het is het einde van het seizoen en dat betekent dat de prijzen worden verdeeld. En dat betekent vervolgens weer dat e..
23-05 Nederland buitenland
Peter Bosz: "Glans van finale"
Peter Bosz liet er op de persconferentie in de aanloop naar de Europa League-finale geen gras over groeien. Tijdens zi..
23-05 Nederland binnenland
José Mourinho in vijf filmpjes: met wie krijgt Ajax te maken?
Arrogant, irritant en enorm provocerend. José Mourinho vecht zijn hele carrière tegen vooroordelen, maar de Portugees..
23-05 Europa League buitenland
Ajax: geen favoriet, maar lang niet kansloos
Het is een even vreselijk als onbegrijpelijk toeval. Op maandagavond 6 mei 2002, twee dagen voor de laatste keer dat e..
23-05 Europa League binnenland
Dit kan de Europa League-winst Ajax financieel opleveren
Een trofee, een medaille, maar toch vooral: eeuwige roem. Dat zijn de drijfveren voor clubs op het Europese toneel. To..
24-05 Nederland binnenland
Elf redenen waarom Ajax van Manchester United wint
Voor het eerst sinds 2002 staat er weer een Nederlandse ploeg in de finale van een groot Europees toernooi. Destijds,..
23-05 Europa League binnenland
Marcus Rashford: tienersensatie grootste gevaar voor Ajax
Als kind van de stad ontwaakte Marcus Rashford dinsdagochtend met een enorme kater. Op Twitter deelde hij zijn verdrie..
23-05 INT buitenland
Hoe is het met... Nwankwo Kanu?
Ze zijn opgeslagen in de krochten van het collectieve geheugen. Sommigen vanwege daden, sommigen vanwege het gebrek da..
24-05 Nederland binnenland
Ajax in de Europa Cup: Dopingzondaars van Juventus
Negen keer stond Ajax in de eindstrijd van een Europees voetbaltoernooi. Drie keer, waaronder de eerste en de laatste..
24-05 Nederland binnenland
Mourinho annuleert persconferentie na terreurdaad
Manchester United heeft vanwege de aanslag in Manchester besloten dat het persmomentje van dinsdagavond geen doorgang..
23-05 Nederland buitenland
De voetbalwereld reageert op aanslag in Manchester
Manchester werd maandagnacht opgeschrikt door een terroristische aanslag, waarbij 22 mensen omkwamen. Een dag voor de..
23-05 Engeland buitenland
Anastasiou ontslagen: welke Eredivisie-coaches gingen hem voor?
Roda JC besloot dinsdag om net voor het einde van het seizoen afscheid te nemen van Yannis Anastasiou. De Griek is daa..
23-05 Nederland binnenland
Kan Stevens een schokeffect veroorzaken bij Roda JC?
Een kat in het nauw maakt soms rare sprongen. Bij Roda JC zijn ze zo bang voor opnieuw een degradatie dat trainer Yann..
23-05 Nederland binnenland
Ajax in de Europa Cup: Een puntertje en 250.000 fans vierden feest
Negen keer stond Ajax in de eindstrijd van een Europees voetbaltoernooi. Drie keer, waaronder de eerste en de laatste..
23-05 Europa League binnenland
Messi en Dost zeker van podiumplekken, plek drie blijft spannend
De eerste en tweede plek van de eindstand van de ESM Gouden Schoen zijn bekend. Lionel Messi en Bas Dost zullen de twe..
23-05 Champions League buitenland
Ook deze Ajacieden zagen een finale door de neus geboord
In Gelsenkirchen was Nick Viergever de meest bejubelde Ajacied, in Lyon was hij de schlemiel. Door zijn rode kaart teg..
23-05 Nederland binnenland
Vijf prachtige promotiewedstrijden die ons nog te wachten staan
De nationale competities lopen op hun einde en in de meeste competities van naam is bekend wie zich heeft mogen kronen..
22-05 Nederland binnenland
De ELF duurste zomertransfers op rapport na een seizoen
Afgelopen zomer werd naar goed gebruik weer flink met miljarden gesmeten door voetbalclubs die in hun koopdrift niet o..
22-05 Nederland binnenland
Colin van Gool over profvoetbal in Nieuw-Zeeland, Gandalf en Elia
Je vindt ze niet alleen in Engeland, Duitsland, Spanje, Italië of Frankrijk, maar ook in andere, soms zeer exotische l..
25-05 Nieuw Zeeland buitenland
Hier moet Ajax voor oppassen tegen Manchester United
Ajax treft woensdagavond het Manchester United van José Mourinho. Als de Portugese manager ergens om bekend staat is h..
22-05 Nederland buitenland
Ajax in de Europa Cup: Een UEFA Cup vol mayonaise
Negen keer stond Ajax in de eindstrijd van een Europees voetbaltoernooi. Drie keer, waaronder de eerste en de laatste..
22-05 Nederland binnenland
De bijzondere weg van Ajax naar Stockholm
The road to Stockholm. Die begon in Amsterdam eindigde in Lyon. In uiteindelijk veertien wedstrijden kwam Ajax in de g..
22-05 Europa League binnenlandWe ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?