Deze maand in ELF Voetbal

ELF Voetbal editie 12,2015

ELF Voetbal eert de beste drie Eredivisiespelers van 2015

 

ANDRÉS GUARDADO, DAVY KLAASSEN en HAKIM ZIYECH. De beste drie spelers van 2015 uit de Eredivisie komen uitgebreid aan het woord in de nieuwe editie van ELF Voetbal.

 

In nummer 12 wordt het drietal beloond met een zilveren schaal voor hun inzet en spel in dit kalenderjaar. ANDRÉS GUARDADO mag in onze jaarverkiezing op de hoogste trede plaatsnemen. "Speler van het Jaar is een prijs waaraan ik veel waarde hecht", vertelt hij in ELF Voetbal. "Als je vijf wedstrijden goed speelt, betekent dat nog niet dat je de beste speler bent. Een prijs die over een heel jaar gaat, is wat dat betreft veel representatiever. En dus waardevoller."

 

"Ik heb al vaker dit soort prijzen gehad, maar dit went niet." Al bestaat er een bijzondere foto waarop hij nog trotser is. Guardado vertelt over heldenverering, het verkeerde beeld rond zijn persoon, een nieuwe landstitel, zijn toekomst en de geboorte van zijn zoontje. "Voetbal is mijn werk, mijn passie, maar niet mijn leven."

 

DAVY KLAASSEN nodigde ELF Voetbal uit voor een etentje. Daardoor ontstaat een prachtig familieverhaal met pa Gert-jan, moeder Kitty, zus Naomi, broer Aron en natuurlijk Davy zelf. Over een gebakken eitje, de Israël-tik van vader, een Feyenoord-fan als broer en een pornocomputer. "Zat ik dan met m’n rode kop. Maar het was ook wel weer lachen. En ik was gelukkig ook niet de enige die mijn vader in de maling nam."

 

Met loze beloften werd HAKIM ZIYECH vorig seizoen naar FC Twente gelokt. In ELF Voetbal legt hij uit waarom hij de interesse van Feyenoord liet varen, motiveert hij zijn keuze voor Marokko, zijn winterse vertrekwens en waarom hij op diverse trainingen ontbrak na het ontslag van Alfred Schreuder. "Want hij overtuigde me juist om te blijven."

 

We gingen ook op bezoek bij SCHALKE 04 en RSC ANDERLECHT en trachtten te achterhalen wat er mis is gegaan met de Hollandse School 2.0. "Jullie filosofie is gedateerd", zeggen de twee hoofd opleidingen Oliver Ruhnert en Jean Kindermans in koor. "Wij hadden eerder ook een sportieve crisis nodig. Jullie waren altijd trendsetter, maar zijn nu blijven hangen in een stereotype spel. Een trage opbouw, buitenspelers en middenvelders die maar vanuit een positie kunnen spelen. Dat is passé."

 

SIMON GUSTAFSON is de volgende Zweed in het shirt van Feyenoord. Een nadere kennismaking met een stilist, die steeds populairder wordt in De Kuip. "Het leek wel alsof half Europa achter mij aan zat. Ik liet het maar rustig op mij af komen. Totdat Jan Mastenbroek en Martin van Geel in april naar Göteborg kwamen. Ze hadden een Feyenoord-shirt én een boek over Rotterdam meegenomen. Vond ik mooi."

 

ELF Voetbal reisde ook af naar Instanbul en deed daar al snel een ontdekking. Van enig verschil in status tussen ROBIN VAN PERSIE en WESLEY SNEIJDER is niets te merken. De spits is de held van Fenerbahçe; de spelmaker wordt aanbeden bij Galatasaray. Dat maakten drie dolle dagen in hun kielzog aan de Bosporus duidelijk. "Ik hoef voorlopig nog niet weg uit Istanbul."

 

RICHAIRO ZIVKOVIC komt ook uitgebreid aan het woord. De Ajax-huurling van Willem II doet aan de hand van pittige stellingen een boekje open doet over zijn clubs, Jurgen Streppel, Frank de Boer, Oranje en zichzelf. "Ik moet geprikkeld worden en een uitdaging zien, zodat ik niet te laks word. Dat heb ik wel in me namelijk, om het even op zestig of zeventig procent te gaan doen."

 

Van de ambities om een prijs met sc Heerenveen te pakken, kwam door bestuurlijke chaos nog weinig terecht. JOEY VAN DEN BERG baalt. "Als het op zolder druppelt, regent het op de werkvloer. Maar sinds mijn terugkeer herken ik sc Heerenveen niet meer." DOMINIC SOLANKE moest aan het idee wennen om naar Vitesse te gaan. "Nu ben ik heel blij dat ik deze stap heb gemaakt," aldus de huurling van Chelsea, die droomt van het WK van 2018.

 

In slechts zeven jaar werkte MAGREB ’90 zich op van de vijfde klasse naar de Topklasse. Een voetbalsprookje dat niet onopgemerkt bleef bij de Marokkaanse gemeenschap in Nederland. Met duizenden tegelijk reizen ze wekelijks de Atlas Leeuwen van de polder en hun profdromen achterna. Dat levert een unieke reportage op. Ook is een prachtig portret te lezen van topschutter JAMIE VERDY, van enkelband tot Engeland.

 

En verder:
- Struis van Huis: Het sprookje van Fleetwood Town
- Superelf: John van den Brom
- Talent: Desevio Payne (FC Groningen)
- Legendarisch moment: Andrew Braaf
- Cultheld: Josh Magennis
- De avonturen van Super Mario
- Blikvanger: Frankrijk - Duitsland
- ELF Warming-up: 4 pagina's
- Columns van hoofdredacteuren Jan-Hermen de Bruijn en Steven Kooijman

 

ELF Voetbal heeft deze maand een speciale voordeelprijs en kost maar € 2,95!

 

 

Abonnementen
Neem nu een abonnement op ELF Voetbal en ontvang iedere editie gewoon thuis. Abonnementen zijn er al vanaf €9,95. Klik hier voor een abonnement.

Magazine

Neem abonnement
Bestel online

We ontvangen graag feedback van enthousiaste lezers en abonnees. Neem snel contact op voor het ELF Voetbal Lezerspanel.

Inloggen
Nog geen account? Registreer je
Wachtwoord vergeten?